TT-Update v.15 – Raset har börjat
- Martin
- 7 apr.
- 7 min läsning
S&P 500: Står vi inför en historisk björnmarknad?
Slakten på världsmarknaderna har inletts. Donald Trumps tullar är inte den enda orsaken till nedgången, men att de är skadliga för ekonomin är inget nytt; Adam Smith och Ludwig von Mises enas om de förödande konsekvenser som tullar medför, som går att läsa om i deras böcker om ekonomi.
Marknaderna är i gungning, börsindex världen över har fallit kraftigt, sentimentet är dystert och osäkerheten påtaglig. Samtidigt har flera tillgångar nu nått kraftigt översålda nivåer, vilket historiskt brukar signalera en stundande uppstuds. Frågan är bara, får vi ett lättnadsrally eller ett totalt sammanbrott?
I den här typen av marknadsmiljö är det lätt att dras med i panik. När rädslan tar över går tänket snabbt från ”sälj det dyra” till ”rädda vad som räddas kan”. Problemet är att när den känslan väl slår till, då är det ofta för sent att agera. Därför är det avgörande att alltid ligga steget före – att sälja innan paniken breder ut sig.
De amerikanska Indexen har nu tappat över 20% från toppen och det lär troligen bara vara början. Historiska mönster pekar på nedgångar upp till 50% innan marknaden når verkligt attraktiva värderingar. Efter ett decennium av oavbruten uppgång finns nu gott om utrymme för en utdragen bear-marknad vi inte sett på flera årtionden.
Nedan ser vi en graf på P/E värden för S&P500 indexet sedan 1928:

En tankeställare i stormens öga
Avslutningsvis på introduktionen vill vi dela en reflektion som ofta glöms bort i hetsen kring marknader, siffror och konjunktur: Att tillväxt i sig inte alltid är något positivt, särskilt inte när den drivs av ren produktion utan mänskligt värde. Det finns en farlig illusion i att tro att stater vet bättre än individer vad som bör produceras, förbrukas eller kontrolleras. Myten om att andra världskriget "räddade" USA:s ekonomi är ett tydligt exempel. Genom att beslagta resurser, inklusive mänskligt kapital och rikta det mot död och förstörelse istället för frihet och strävan efter lycka, påstås detta ha skapat tillväxt.
Men som Benjamin Franklin en gång sa:
"Det har aldrig funnits ett bra krig eller en dålig fred."
Vi påminns om George Orwells dystra men träffsäkra ord:
Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.
I tider av osäkerhet behövs inte bara teknisk analys, utan även filosofisk skärpa. Vad är egentligen värt att skydda? Vad är verklig tillväxt? Det är frågor vi bär med oss, även mitt i veckans siffror och signaler.
Strategier för nybörjare!
Nedan kan ni se resultatet över 190 kontrakt (trades) från vårt nybörjarprogram. Strategin är enkel, men kraftfull: vi handlar inte så mycket marknaden, utan vi handlar med en enkel setup och på vår egen avkastningskurva.
Genom att följa ett glidande medelvärde av vårt kapital, vet vi exakt när vi ska öka insatserna och när vi ska backa. Det är som att ha ett inbyggt riskfilter som hela tiden anpassar sig efter vår prestation. Strategin gör jobbet åt dig, utan att du behöver gissa vad marknaden ska göra imorgon.
Programmet vi har skapat passar dig som vill ha ett konkret ramverk att följa. Inget fluff, inga gissningar – bara tydlig struktur och en strategi som lär dig bygga kapital med full kontroll.
Vill du vara med från början och lära dig trading med en ordentlig riskhantering, kontakta oss för mer information.

✅ Startkapital: $500
✅ Mål: $10 000
✅ Resultat: 190 trades / $11 577
För mer information gällande våra program och modeller: https://www.total-trading.se/medlemskap
Kontakt: https://www.total-trading.se/kontakt
OMXS30 – Daily graf

OMXS30: På väg mot 2022 års botten – eller ännu lägre?
Efter ett falskt utbrott uppåt ser vi nu en tydlig vändning ned i OMXS30. Indexet är rejält översålt och siktar potentiellt mot 1800-nivån från 2022, eller lägre. Med global börsoro i ryggen faller marknaderna i takt. Här gäller det att agera taktiskt:
blankningar på upprekyler och kortsiktiga köp om en tydlig bottenformation inträffar intradag.
Tillgång:
OMXS30
Chart:
extremt översålt
1-6 månader:
Sälj
S&P500 – Daily graf

S&P 500 testar stöd – men trendvändning krävs
Kortsiktiga köplägen kan dyka upp runt tidigare bottnar, men risken är fortsatt överhängande. För att vända trenden krävs att indexet bryter upp över senaste rekyltopp – eller att vi ser en tydlig bottenformation. I ett 4–6 månaders perspektiv:
undvik långa positioner tills mer konstruktiva signaler ges.
Tillgång:
S&P500
Chart:
Behåll sålda positioner
1-6 månader:
Sälj
Olja WTI – Daily graf

Oljepriset kollapsar: siktar mot $40 (eller ännu värre?)
Oljan har brutit igenom ett flerårigt stöd och visar tydlig teknisk svaghet. Vi ser lägre toppar och ett momentum som pekar mot $40 – eller till och med ett test av tidigare extrema nivåer. Det har getts dubbla säljsignaler.
Rekyler uppåt är nu lägen att gå kort på.
Tillgång:
Olja WTI
Chart:
Sälj
1-6 månader:
Sälj
Guld – Daily graf

Köp dippen i guld – men med fingertoppskänsla
Guldet har börjat rekylera efter ett kraftigt rally, en möjlig köpsignal för trendföljare. Men gå inte all-in. Rekylen kan bli djupare innan nästa ben upp tar fart.
Tajming för entry är nyckeln, alternativt mindre köp i omgångar.
Tillgång:
Guld
Chart:
Behåll köpta
1-6 månader:
Köp på rekyl
Dow Jones – Daily graf

Dow Jones: Rekyler kan ge kortsiktiga möjligheter, men risken är stor
Dow har suddat ut månader av uppgång på bara dagar. Indexet närmar sig nu ett starkt stödområde. Här kan korta köp bli intressanta – men bara om marknaden visar tydliga tecken på köparstyrka. Utan det finns risk för ett nytt ben nedåt.
Tillgång:
Dow Jones
Chart:
Sälj
1-6 månader:
Sälj
Veckans spaningar: Limit Down eller Bounce Up, vad händer härnäst?
Just nu ser vi kraftigt översålda nivåer i nästan alla hörn av marknaden. Det inkluderar globala börsindex från Sverige och Japan till Kanada, Malaysia, Turkiet och Grekland. Det gäller också flera sektorer, som oljebolag, preffar och kopparrelaterade aktier, samt enskilda bolag som ABB, Ericsson och Electrolux. Även valutor som AUD/USD, EUR/SEK och USD/SEK visar på kraftig svaghet. Bredden på NYSE är ett klassiskt styrketecken, är också illa däran. Hela världens aktiemarknad befinner sig just nu i en mycket skör balans.
En särskilt intressant datapunkt just nu är Dow/Guld-ration, som står på 12,6. Historiskt sett har nivån runt 5 markerat ett långsiktigt köpläge för aktier och ett säljläge för guld. Vi är inte där än, men riktningen tyder på att vi är på väg mot något större.
Men å andra sidan har vissa tillgångar dragit iväg åt andra hållet och blivit kraftigt överköpta. Det gäller framför allt VIX, det så kallade "fear index", som skjutit i höjden. Put/Call-ration speglar också en extremt pessimistisk syn bland optionsmarknadens aktörer. Guld, som tidigare varit kraftigt överköpt, har nu vänt ned vilket kan vara ett intressant läge att sälja för att återkomma senare. Bland enskilda aktier sticker SAAB ut som överköpt och valutor som EUR/USD, SEK/USD och även EUR/CHF visar på ett överhettat läge. Särskilt EUR/CHF kan dessutom vara en tidig indikator på potentiell turbulens inom euroområdet.
Finns det något som faktiskt håller emot? Kanske. I alla fall på ytan. Kina, vissa jordbruksråvaror (soft commodities) samt valutapar som GBP/USD, JPY/USD och CHF/USD visar relativ styrka. Men vi ska vara tydliga:
I ett läge där marknaden efterfrågar likviditet, då faller allt. Det är därför likviditet är den absolut viktigaste faktorn att bevaka just nu.
Det är dock inte bara nattsvart. Ur kaoset har två positiva signaler utkristalliserat sig:
Lägre långräntor – vilket dämpar pressen på hushåll, företag och börser.
Fallande oljepris – som lättar på inflationsoro och kostnader globalt.
Det är små ljusglimtar, men i dagens marknadsmiljö räcker ibland just små signaler för att vända sentimentet tillfälligt.
EuroStoxx 50 – Daily graf

EuroStoxx 50: Från eufori till fritt fall på rekordtid
För bara några veckor sedan såg vi europeiska index rusa, nu faller de som stenar. EuroStoxx 50 gick direkt från tjur- till björnläge utan paus. Det understryker hur snabbt sentiment kan svänga när rädslan tar över och investerare flyr risk.
Tillgång:
EuroStoxx 50
Chart:
Sälj
1-6 månader:
Sälj
₿itcoin – Daily graf

Bitcoin visar muskler – sticker ut i stormen
Medan aktiemarknaderna blöder stod bitcoin nästan helt still. Denna oväntade styrka i en annars volatil tillgång är anmärkningsvärd. Om nya stimulanser väntar kan bitcoin bli vinnaren i en ny nedgångsfas för dollarn. Här finns en utmärkt setup:
köp vid högre högsta, sälj vid lägre lägsta.
Tillgång:
Bitcoin
Chart:
Sälj på rekyl
1-6 månader:
Sälj
DAX – Daily graf

DAX: Från bullflagga till bulltrap
Från förra veckans TT-update gav vår tekniska setup i DAX som sedan utvecklades till en falsk flagga – en klassisk björnsignal. Utbrottet kom nedåt och blankningar gav träff. Just nu är läget mitt i ingenmansland:
för sent att sälja, för tidigt att köpa.
Det är även fint att se kursen respektera våra extension zoner som syns till höger i charten, dessa fungerar som stöd- och motståndsområden.
Tillgång:
DAX
Chart:
Sälj
1-6 månader:
Sälj
Kina A50 – Daily graf

Kina A50: Bryter ned – ny våg av svaghet?
Efter lång sidledes rörelse har det kinesiska A50-indexet nu markerat en ny, lägre botten. Det här är en teknisk bekräftelse på svaghet och Kina faller nu i takt med resten av världen.
Marknaden signalerar fortsatt oro.
Tillgång:
Kina A50
Chart:
Sälj
1-6 månader:
Sälj
USD/SEK – Daily graf

Svenska kronan rusar: dags att blanka dollarn?
Kronan står på fleraårshögsta mot dollarn, som fortsätter försvagas. Trenden pekar tydligt ned för USD/SEK, och rekyler uppåt ger nu intressanta blankningsmöjligheter. Stark krona, svag dollar – momentum är tydligt.
Tillgång:
USD/SEK
Chart:
Sälj
1-6 månader:
Sälj
Ansvarsfriskrivning
Total trading frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt förlust som grundar sig på användandet av information från Total tradings webbplats eller nyhetsbrev. Informationen på Total trading och "totaltrading update" tar inte hänsyn till någon specifik mottagares särskilda investeringsmål, ekonomiska situation eller behov. Informationen är inte att betrakta som en personlig rekommendation eller ett investeringsråd. Varje investeringsbeslut fattas självständigt av användaren och på dennes eget ansvar. Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Kom ihåg att handel med finansiella instrument innebär en risk. Strategier och investeringar som visas här kan fluktuera i pris eller värde och du som investerare kan få tillbaka mindre än investerat belopp. Detta material ska endast ses som informationssyfte och är INTE investeringsrådgivning.
Comments