top of page

Världen är liten och hyperkomplex!

Skribentens bild: MartinMartin

Uppdaterat: 14 feb.

Har du någon gång suttit i en båt på en Disney-attraktion och känt den där barnsliga glädjen över att hela världen tycks vara samlad på en och samma plats? Små sjungande dockor, leende ansikten från olika världsdelar – en mysig, harmonisk vision av vår planet. Fast bakom fasaden gömmer sig politik, handelskrig och ekonomiska snedsteg. Precis så kan det kännas när man tittar på globala marknader: allt ser så enkelt och färgglatt ut på avstånd, men zoomar du in möts du av en komplexitet som får dig att tappa andan.


Finansgurun Aswath Damodaran använder Disneys “It’s a small world” som ett slags symbol för hur enhetlig och samtidigt rörig världsekonomin kan vara. Han påminner om hur det kan se ut på ytan när allting tycks harmoniskt, men hur verkligheten i praktiken kantas av handelskrig, valutafluktuationer och politiska konflikter. Precis som en välregisserad show på nöjesfältet kan världsekonomin ge sken av ordning, men kulisserna berättar verkligen en helt annan historia.


Efterdyningarna av 2024

Det visade sig att Argentina hade den bästa börsutvecklingen 2024 med en uppgång på över 170%. Det låter fantastiskt tills man tar hänsyn till landets inflation, som äter upp en stor del av vinsten. Även om rubrikerna låter imponerande, kan siffrorna vara vilseledande. Samtidigt fortsätter USA att framstå som en stjärnspelare på världsmarknaderna, inte minst tack vare en fortsatt hype kring AI och tekniska innovationer som både lockar kapital och skapar nya möjligheter. Diversifiering i andra regioner visade sig däremot vara mindre lönsam än att envist satsa på amerikanska aktier. Frågan är hur länge denna trend kan hålla i sig innan världen börjar ropas upp på nytt, tidigare “bortglömda” marknader kliver fram i rampljuset och det enorma intresset för AI eventuellt tappar fart eller tar en ny riktning.




Dollarns grepp och valutans makt

Under 2024 stärktes den amerikanska dollarn rejält, vilket påverkade avkastningen för alla som investerat i tillväxtekonomier – oavsett om det gällde råvaror, aktier eller andra tillgångar. Ibland överskuggas valutafrågor av makroekonomiska beslut och geopolitiska händelser, men valutakurser är faktiskt något av det första du bör förstå innan du värderar bolag i olika länder. Om man värderar fel på den punkten kan man plötsligt befinna sig på en sumpmark, där potentiella vinster krymper eller försvinner helt. Det vi menar är att vanliga index kan vara missvisande. Inte bara för att de kanske innehåller ett begränsat antal bolag, utan också för att de rapporteras i lokal valuta. För att få en mer rättvis bild tittar vi istället på det totala börsvärdet i amerikanska dollar, både i slutet av 2023 och i slutet av 2024. På så sätt kan man jämföra hur hela marknaden, inte bara ett index faktiskt utvecklats, samtidigt som man justerar för valutaskillnader.


Hur riskerna tar form i en oförutsägbar värld, så är den klassiska sanningen att högre avkastning innebär högre risk – har aldrig känts mer aktuell än vad den gör idag. Att investera i länder med hög politisk och ekonomisk instabilitet kan vara lockande när tillväxtmöjligheterna är stora, men risk bör alltid mätas noggrant, till exempel genom att titta på landets riskpremier. Det här är en metod där man väger in allt från politisk stabilitet till historik av valutaras. Även USA:s kreditvärdighet har naggats i kanten, och därför är inte heller den marknaden helt “riskfri” längre. Allt detta väcker frågan om hur vi egentligen ska tolka en marknad som blivit mindre förutsägbar än någonsin. När prislappen på aktier blir en siffra i mängden… 


Att sätta ett korrekt pris på aktier är lika mycket en konstform som en vetenskap. Något som bör diskuteras mer, särskilt i en marknad som idag är olika värderingsmultiplar – exempelvis P/E-tal, EV/Sales och EV/EBITDA. Det finns inget universalverktyg för att hitta guldkorn på marknaden, men varje multipel är ett sätt att lysa upp ett hörn av företagets framtida potential. Vad gäller regioner är Latinamerika och Östeuropa relativt billiga på pappret, men riskerna är betydligt högre. Indien är dyrt, men med en fortsatt stark tillväxtagenda. Om billigt alltid vore bäst skulle alla springa åt samma håll, men så enkelt är det sällan på börsen.



När vi blickar mot 2025 ser vi tecken på ökad protektionism och nya tullar, inte minst initierade av USA:s regering, detta är hoten mot globalisering och den nya världskartan. För den som minns 2017 eller tidigare åren runt finanskriserna är det troligen ett välbekant eko: när globaliseringen kritiseras hårt ökar risken för stängda gränser och konfliktfylld handelspolitik. Precis som i en Disney-film, där stämningen plötsligt kan vändas från idylliskt till mörker, kan investeringsklimatet snabbt förändras. Även begreppen “utvecklade” och “framväxande” marknader börjar suddas ut när man tittar på hur vissa västländer nu uppvisar samma typ av politisk oförutsägbarhet som man tidigare förknippat med emerging markets. Det gäller att ha en plan nu när världshandeln får nya regler.



2025 – ett år för snabba traders eller för långsiktiga investerare?

Under de senaste åren har vi sett hur börserna kan slå volter på kort tid. Nasdaq har svängt oerhört kraftigt, inte olikt hur det såg ut när SPAC:ar och NFT:er regerade rubrikerna 2021. Vissa älskar adrenalinkicken när marknaden beter sig som en berg-och-dalbana, andra föredrar en stabilare resa. Om du är en långsiktig investerare kan det vara klokt att se över din strategi och fråga dig själv hur du bäst skyddar dig mot kraftiga nedställ men ändå fångar de positiva avstampen. En investerares dröm eller hur?


Valutafrågor, ränteturbulens och boom and bust’s

Kan dollarn ha toppat? Är det dags att vända blicken mot andra valutor som yen, eller kanske snegla på metaller som hedge mot framtiden? Råvaror är i alla fall något som kommer väcka intresse under årets gång. Om räntorna sänks skulle biotech kunna bli en bubblare, då många av dessa bolag värderas kring sitt kassa- eller enterprise-värde. Det kan ge en chans till en riktigt bra uppsida när marknadens riskaptit kommer tillbaka.


Minns du memecoins, SPAC-boom eller företag som bytte namn för att hoppa på krypto-tåget 2017? Den typen av spekulationer dyker upp gång på gång. Just nu ser vi liknande tendenser i hype kring quantum computing och robotics. Så hur hanterar man denna ständiga ström av bubblor? Enligt vissa är det bäst att befinna sig nära marknadens puls, men vara beredd att snabbt kliva av när mönstret börjar se överdrivet ut. En framgångsrik strategi är att hitta investeringar med begränsad nedsida men stor uppsida, alltså en “asymmetric bet” och att regelbundet ta hem vinster när kursen rusar.


Att parera toppar, dalar och tjäna pengar på extrema utfall är strategier för att stå stadigt inför 2025. Det kan handla om att äga långsiktigt starka bolag (som Honeywell eller OXY),

vara selektivt positionerad i biotech, hålla en tillräcklig likviditet för att snabbt kunna utnyttja nedgångar och använda derivat som säljoptioner för att säkra portföljen. Själva kärnan är att förbereda sig för “fat tails”, de där extremhändelserna som Nassim Taleb menar sker oftare än vi kanske vill tro. Har du en portfölj som bara klarar lugn segling, riskerar du att sjunka när stormarna kommer.


Avslutande tankar

Det går inte att förneka att marknaden är mer komplex och oförutsägbar än någonsin, med handelskrig, valutaskiften, protektionism, populism och snabba spekulationsbubblor. Kanske är det just nu du ska vända blicken bortom rubrikerna och fundera över vad som faktiskt driver värde på längre sikt. Kanske är det här också ögonblicket då du påminns om hur liten men ändå hyperkomplex världen kan vara idag – ungefär som den där Disney-attraktionen som känns trygg, men som rymmer en betydligt större och mer omskakande verklighet när du väl klivit av.


”It’s a small world after all” sjunger dockorna, men i den globala ekonomin kan det råda en helt annan tonart. När vi nu är inne i 2025 handlar det om att vara lika förberedd på kaos som på de möjligheter som uppstår längs vägen. Tänk på det nästa gång du hör trallvänliga melodier. Världen må vara mindre än vi tror, men den rymmer ändå oväntade stormar och fantastiska möjligheter för den som vågar navigera rätt – vilket vi såklart ska göra.




Comentários


© 2024 BY TOTAL TRADING
bottom of page